Aspergillus, wat is dat?

Een geslacht van schimmels

Aspergillus is een geslacht van schimmels die vaak worden aangetroffen in het milieu en sommige soorten kunnen ziekte veroorzaken bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. De ziekte die door Aspergillus kan worden veroorzaakt, wordt Aspergillose genoemd.

Er zijn verschillende soorten Aspergillus en sommige kunnen potentieel dodelijk zijn, vooral voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Bijvoorbeeld, bij mensen met longziekten, zoals cystische fibrose of longemfyseem, of bij mensen die chemotherapie ondergaan, kan Aspergillose ernstige infecties veroorzaken die levensbedreigend kunnen zijn.

Het is belangrijk om te benadrukken dat Aspergillose niet besmettelijk is en dat de meeste mensen met een normaal functionerend immuunsysteem geen ziekte zullen ontwikkelen door contact met Aspergillus. Het is echter wel belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om infecties te voorkomen, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Het toepassen van een schimmelwerende coating in de leefruimten kan dan ook een relevant stukje van de preventie-puzzel zijn. 

Verschillende soorten Aspergillose

We bespreken er vier in het kort

Er zijn verschillende soorten Aspergillose, waaronder deze vier:

  • Allergische bronchopulmonale aspergillose (ABPA) – een allergische reactie op Aspergillus, die kan leiden tot astma en longontsteking.
  • Invasieve aspergillose – een infectie die dieper in het lichaam doordringt, waaronder de longen, de bloedbaan en andere organen.
  • Chronic pulmonary aspergillosis (CPA) – een aandoening waarbij Aspergillus groeit in de longen en langdurige symptomen veroorzaakt.
  • Aspergillus sinusitis – een infectie van de neusholte die wordt veroorzaakt door Aspergillus.

Symptomen van Aspergillose kunnen variëren afhankelijk van het type en de ernst van de infectie, maar kunnen onder andere hoesten met bloederig slijm, koorts, moeheid en gewichtsverlies zijn.

Diagnose van Aspergillose vereist meestal een combinatie van medische geschiedenis, fysiek onderzoek, beeldvorming en laboratoriumtesten. Behandeling van Aspergillose omvat meestal antischimmelmedicijnen en, in sommige gevallen, chirurgie. Het is belangrijk om snel te behandelen om complicaties te voorkomen en de prognose te verbeteren. Daarbij is de kwaliteit van het binnenmilieu ook erg belangrijk. Toepassing van een effectief schimmelwerend verfsysteem kan bijdragen om de schimmelproblematiek van de leefruimte te verbeteren.

Aspergillus kent veel soorten mycotoxines

Waaronder aflatoxine

Daarnaast is Aspergillus een geslacht van schimmels dat veel verschillende soorten mycotoxines kan produceren. Een van de meest bekende mycotoxines die door Aspergillus worden geproduceerd, is aflatoxine. Aflatoxine is een zeer potentieel giftige stof die leverbeschadiging en kanker kan veroorzaken bij mensen en dieren die besmette producten consumeren. Andere mycotoxines die door Aspergillus kunnen worden geproduceerd, omvatten ochratoxine en trichothecenes.

Het is belangrijk om de blootstelling aan mycotoxines van Aspergillus te beperken. Een goedgekeurd schimmelwerende coating zal daarom altijd effectief moeten zijn tegen Aspergillus. Regelgevende normen voor de werkzaamheid tegen Aspergillus die in het binnenmilieu aanvaardbaar is, zijn in sommige landen vastgesteld en er zijn methoden beschikbaar voor het detecteren en verminderen van deze stoffen. Het is ook belangrijk om de richtlijnen en regelgeving van de relevante overheidsinstanties te volgen om de gezondheid te beschermen, en dus uitsluitend geautoriseerde schimmelwerende coatings toe te passen.

Call Now Button