De Belgische militaire begraafplaats van Champion is een militaire begraafplaats aan de Rue de Fernelmont in het Belgische dorp Champion. Deze begraafplaats heeft een oppervlakte van 81 are waarop 491 Belgische graven en 32 Franse graven liggen uit de Eerste Wereldoorlog. Van de 491 Belgische militairen zijn er 178 niet geïdentificeerd. Op de begraafplaats is ook 1 Belgisch graf te vinden uit de Tweede Wereldoorlog. De meeste soldaten die hier liggen zijn omgekomen in de omgeving van het Fort van Marchovelette in augustus 1914. Deze begraafplaats wordt sinds 2023 onderhouden door het War Heritage Institute (WHI). Daarvoor had het Belgische Ministerie van Defensie het onderhoud en beheer van militaire begraafplaatsen, waaronder die in Champion, onder haar hoede. In 2007 mocht Inducoat Ecological (toen nog bekend als HorsemenCare) een uitgebreide proef doen. Deze bleek tijdens de jaarlijkse evaluatie door de heer Guido Pattyn ieder jaar te overtuigen. Dit is ook vastgelegd op een video, waarbij de resultaten overtuigen.
Toendertijd bleek het miliieuvriendelijke karakter van de plantaardige wassen belangrijk. Deze wassen zijn afkomstig van natuurlijke bronnen en bevatten geen schadelijke chemicaliën, waardoor ze een ecologisch verantwoorde keuze zijn voor het conserveren van monumenten. Maar de dampdoorlatendheid was van doorslaggevend belang. Deze wassen laten de steen ademen, wat betekent dat vocht van binnenuit kan verdampen terwijl de steen beschermd blijft tegen externe vochtindringing. Dit voorkomt schade zoals scheuren of afbladderen door opgesloten vocht. Zo kregen de stenen bescherming tegen weersinvloeden: Plantaardige was vormt een waterafstotende laag op het oppervlak van de steen, waardoor regen en andere vormen van neerslag minder kans krijgen om in de steen door te dringen en schade te veroorzaken. Natuurlijk is op zo’n bijzondere plaats het esthetisch behoud enorm belangrijk. In tegenstelling tot sommige synthetische middelen, verandert plantaardige was de kleur of textuur van de steen niet significant, waardoor het oorspronkelijke uiterlijk behouden blijft.
Uit de evaluatie van Pattyn bleek dat door bescherming tegen vocht en vervuiling de stenen langer meegaan zonder significante degradatie. De vermindering van biologische aanslag werkt ook goed. De waterafstotende eigenschappen van de was kunnen de groei van mossen, algen en schimmels op het oppervlak van de stenen verminderen. Uiteindelijk scheelde dit werk. Minder frequente onderhoudsbeurten verlagen kosten. Met een beschermende waslaag is er minder vaak reiniging en onderhoud nodig, wat zowel kosten als inspanning bespaart.
Op dit moment lopen er nog gesprekken met de WHI om hen opnieuw bekend te maken met deze technologie. Door de organisatorische wisselingen bleek de borging van de pilot helaas verloren te zijn gegaan. Maar de stenen staan er voorlopig nog gewoon prachtig bij.