Home / Artikelen / Effectieve Methoden Voor Schimmeldetectie En Meting In Binnenruimten

Effectieve methoden voor testen op schimmels

Inducoat hecht aan bewijs. Vooral praktijkbewijs. Daarom werken wij met een aantal klanten samen zodat we op verschillende manieren testmethoden inzetten bij de beoordeling van de prestatie van bijvoorbeeld de schimmelwerende coatings. Een qDNA-test en een ATP-meting zijn beide methoden die worden gebruikt voor het detecteren en meten van micro-organismen zoals schimmels, maar ze verschillen in de manier waarop ze werken en de informatie die ze bieden. We vertellen je hier graag meerover.

Hieronder geven wij de twee meest gebruikte methoden aan, waarbij vooral de qDNA-schimmeltest echt veel inzicht biedt. Het meten van het binnenmilieu op schimmels kan worden gedaan met verschillende methoden en technieken, afhankelijk van de doelstellingen van het onderzoek en de omstandigheden van de situatie. Inducoat werkt daartoe samen met partners, die naast de qDNA of ATP metingen ook luchtmonsters, oppervlaktemonsters en vochtmetingen (inclusief thermografisch) nemen.

 

Luchtmonsters

Luchtmonsters kunnen worden verzameld met behulp van luchtpompen en filters of luchtbemonsteringsapparaten. Deze monsters worden vervolgens geanalyseerd in een laboratorium om de concentratie en het type schimmelsporen in de lucht te bepalen. Deze methode kan helpen bij het beoordelen van de algehele luchtkwaliteit en het identificeren van bronnen van schimmelgroei in een binnenruimte.

Daarnaast worden oppervlaktemonsters genomen door swabs, tapes of agarplaatcontactmonsters te gebruiken om schimmelgroei op oppervlakken zoals muren, plafonds, vloeren en meubels te verzamelen. Deze monsters kunnen worden geanalyseerd in een laboratorium om de aanwezigheid en het type schimmels op specifieke oppervlakken te identificeren.

 

qDNA-schimmeltest

Inducoat is een groot voorstander van de qDNA-schimmeltest, ook bekend als kwantitatieve DNA-schimmeltest. Dat is een geavanceerde methode om de aanwezigheid en de hoeveelheid schimmel in een monster te detecteren en te kwantificeren.  Deze test maakt gebruik van moleculaire technieken, zoals polymerasekettingreactie (PCR), om specifieke stukjes DNA van schimmelsoorten te detecteren en te kwantificeren. Met een qDNA-test kan nauwkeurig worden bepaald welke schimmelsoorten aanwezig zijn in een monster en in welke hoeveelheden. Het biedt een gedetailleerde analyse van de schimmelsoorten en hun concentraties, waardoor het geschikt is voor het identificeren van specifieke schimmelproblemen en het evalueren van de ernst van de besmetting.

Het gebruik van een qDNA-schimmeltest biedt een nauwkeurige en gevoelige methode voor het detecteren en kwantificeren van schimmel in een omgeving. Het kan nuttig zijn bij het identificeren van schimmelproblemen, het beoordelen van de effectiviteit van schimmelverwijderingsmaatregelen, en het monitoren van de schimmelconcentraties in een ruimte.

Het verschil tussen de qDNA-schimmeltest en een ATP-meting

Wij zien bij onze klanten ook veel “handheld” meters, die de ATP-meting (Adenosine trifosfaat-meting) verrichten. Deze meting maakt gebruik van bioluminescentie om de aanwezigheid van organisch materiaal te detecteren, waaronder micro-organismen zoals schimmels, door het meten van de hoeveelheid adenosinetrifosfaat (ATP), een energiemolecuul dat aanwezig is in alle levende cellen.

Een ATP-meting geeft een algemene indicatie van de hoeveelheid organisch materiaal en potentieel aanwezige micro-organismen, inclusief schimmels, in een monster. Het is een snelle en eenvoudige methode die vaak wordt gebruikt als een snelle screeningstest om de algehele hygiëne en reinheid van een oppervlak te beoordelen.

ATP-metingen kunnen minder specifiek zijn dan qDNA-tests omdat ze geen onderscheid maken tussen verschillende soorten micro-organismen en geen informatie bieden over de specifieke schimmelsoorten die aanwezig zijn.

In het algemeen wordt een qDNA-test vaak gebruikt voor gedetailleerde analyses en het identificeren van specifieke schimmelsoorten, terwijl ATP-metingen geschikt zijn voor snelle screenings en monitoring van de algehele hygiëne. De keuze tussen beide methoden hangt af van de specifieke behoeften van het onderzoek of de toepassing. Uiteindelijk ligt onze voorkeur bij de qDNA test. Daartoe werken wij samen met Deense specialisten die internationale experts op het gebied van schimmelgroei en -detectie zijn.

Daarnaast adviseren wij altijd vochtmetingen. Instrumenten zoals vochtmeters en hygrometers kunnen worden gebruikt om vochtgehaltes in materialen en de lucht te meten. En, simpelweg een visuele inspectie van de binnenruimte kan worden uitgevoerd om te zoeken naar tekenen van schimmelgroei, zoals schimmelvlekken, verkleuringen, waterlekken en vochtige plekken. Hoewel dit geen directe meting is van schimmelsporen, kan een visuele inspectie helpen bij het identificeren van gebieden met een hoog risico op schimmelgroei.

Het combineren van verschillende meetmethoden en technieken kan een uitgebreid beeld geven van de schimmelbelasting en de omstandigheden die de groei van schimmels bevorderen in een binnenomgeving. Inducoat helpt daar graag bij

Gerelateerde artikelen