Home / Zieken %20en%20verzorgingshuizen

Cure & Care

Antimicrobiƫle coatings voor omgevings oppervlakken in ziekenhuizen: een nieuwe pijler voor preventiestrategieƫn in hygiƫne.

Recent onderzoek toont aan dat een besmette zorgomgeving een belangrijke bron is voor het ontstaan en het verspreiden van ziekteverwekkers. Van Candida Auris tot MRSA, VRE, E.Coli.

Antimicrobiƫle coatings (AMC) kunnen permanent en autonoom de verontreiniging van dergelijke omgevingsoppervlakken verminderen als aanvulling op standaard hygiƫneprocedures.

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo

Hygiƫne in cure & care staat altijd onder druk

De uitdagingen op het gebied van hygiĆ«ne in ziekenhuizen en zorginstellingen zijn enorm. Iedereen probeert zo goed mogelijk volgens de richtlijnen te werken. Maar micro-organismen zijn letterlijk sluipmoordenaars. Als ze kans zien om een infectie te veroorzaken of zwakke patiĆ«nten of bewoners te pakken, doen ze dat. Dat gaat niet alleen om pathogene bacteriĆ«n, maar zeker ook om schimmels. Vooral die laatste wordt de “onderschatte pathogeen” genoemd. Denk aan de Candida Auris.

Vanuit het voorzorgsmechanisme is het dus zaak om alle maatregelen in te zetten die er zijn. Ook bacteriewerende of schimmelwerende wanden, plafonds. Daarbij is cross-industry learning waardevol: vooral de voedingsmiddelenindustrie beschikt imiddels over jarenlange testgegevens waarin zij aantonen dat extra rugdekking werkt. 365 dagen, 24/7. Omdat ook daar de schoonmakers niet alles aan kunnen.

Oppervlakken die met de Inducoat Bacteria waren geschilderd, werden gedurende 11 maanden onderworpen aan standaard dagelijkse schoonmaak regimes. De oppervlakken werden wekelijks geswapt en de resultaten werden vervolgens geanalyseerd in het laboratorium op vijf verschillende bacteriƫn die verantwoordelijk zijn voor ziekenhuisinfecties:

  • Staphylococcus aureus
  • Staphylococcus epidermidis
  • Enterococcus
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Eschericiha coli

De resultaten tonen aan dat de coating effectief was.

Waarom ziekenhuizen
en zorginstellingen?

Patiƫnten en bewoners zijn vaak immuun gecompromitteerd en zijn gevoeliger voor infecties dan de algemene bevolking. Sommige van
de bacteriƫn die hier worden aangetroffen, hebben meer kans om antibioticaresistentie te ontwikkelen of te verwerven.

Binnen zorginstellingen zijn er veel oppervlakken die door mensen worden aangeraakt. Denk bijvoorbeeld aan armaturen zoals deurplaten en bedrails. Dit soort voorwerpen zijn potentiƫle plekken voor de verspreiding van dodelijke pathogene infecties. High-touch oppervlakken bieden veel mogelijkheden voor microbiƫle overdracht. Hoewel handen wassen, reinigen en desinfecteren de overdracht van microben effectief kan verminderen, zijn deze oplossingen afhankelijk van menselijk gedrag.

Daarentegen bieden intrinsieke antimicrobiƫle oppervlakken een passief systeem dat geen menselijke tussenkomst vereist, en hun
actie is continu in plaats van incidenteel.

Inducoat zet
daarbij in op drie pijlers:

1. De laboratoriumtest norm die de werkzaamheid van antimicrobiele coatings adequaat kwantiļ¬ceert is de TNO Seed Layer Test. Deze bewijst de werking op droge, representatieve, oppervlakken in zowel ziekenhuizen als zorginstellingen. Dat is een essentiĆ«le aanvulling op de ISO22.196:2011.
2. Er lopen diverse veldonderzoeken die bewijs leveren voor de antimicrobiƫle werkzaamheid onder reƫle omstandigheden. De antimicrobiƫle werkzaamheid wordt zo in verband gebracht met de snelheid van nosocomiale overdracht van bacteriƫn.
3. De biociden die in AMC worden gebruikt zijn aantoonbaar veilig voor mens en milieu.

WIST JE DAT?

1. Pak de hele schimmelzone aan

Bleek zet je op het verkeerde been. Je pakt alleen de ā€œzwarte puntjesā€ aan
en ziet die niet meer. Je denkt: dat is opgelost. De realiteit? De
onzichtbare filamenten van de schimmels zitten nog overal. En groeien
snel weer terug.

2. Poreuze oppervlakken

Bacteriƫn in de voedingsmiddelenindustrie kunnen zich ophopen in poreuze oppervlakken zoals wanden, vloeren en plafonds, en dit kan potentieel schadelijk zijn voor verschillende redenen. Belangrijkste is de voedselveiligheid. Bacteriƫn kunnen zich vermenigvuldigen in deze poreuze oppervlakken en zich vermengen met voedselproducten tijdens de productie, opslag of transport. Dit kan leiden tot voedselbesmetting en de verspreiding van ziekteverwekkers, wat een ernstig gezondheidsrisico vormt voor consumenten. Inducoat Bacteria geeft actieve rugdekking in dergelijke gevallen.

3. Extra rugdekking met GMP

Bij de Good Manufacturing Practices (GMP) kunnen antibacteriƫle coatings een belangrijk instrument zijn om te voldoen aan GMP-normen en de productieomgeving hygiƫnisch te houden. Antibacteriƫle coatings kunnen worden toegepast op oppervlakken in productieruimtes, zoals wanden, vloeren en plafonds, om de groei van bacteriƫn te remmen en het risico op besmetting te verminderen. Ook moeilijk te reinigen oppervlakken kunnen een broedplaats vormen voor bacteriƫn. Antibacteriƫle coatings kunnen helpen bij het vereenvoudigen van reinigingsprocedures, omdat ze gemakkelijker schoon te houden zijn, wat belangrijk is om te voldoen aan GMP-voorschriften.

Een toelatingsnummer voor elk product

In Nederland is Inducoat Bacteria de enige bacteriedodende coating met een toelatingsnummer. Dit geeft zekerheid. De voedingsmiddelenindustrie heeft baat bij deze kwaliteit. Ons advies is daarom altijd: kies voor coating met een toelatingsnummer.

Een toelatingsnummer van het College toelatingen Gewasbescherming en Biociden (CTGB)) zegt het volgende: dit product is effectief en veilig voor mens en milieu. Minimaal vijf jaar.

Verschillende opdrachtgevers zijn je al voor geweest

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo

ā€œ

ā€œMede dankzij Inducoat bacteriewerende wandafwerking werd ik diverse jaren achtereen Dierenarts van jaar. Het is mijn visie dat bacteriewerende wandafwerking relevant voor de medische praktijk is. Zowel voor mens en dier, bacteriewering doet er toe. Maar dan wel met Inducoat. Want dit is het enige echt toegelaten systeem dat zekerheid geeft. Pas op voor niet-toegelaten middelen. Met Inducoat kies je voor zekerheid.ā€

Leo van Merwijk

BATA4EN

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief van Inducoat!

En ontvang tweemaandelijks tips en informatie over schimmel, algen en bacteriewering.

* indicates required

Bevestig dat u mails wilt ontvangen