Home / Artikelen / Gmp

Werken volgens GMP – Good Manufacturing Practices

GMP staat voor “Good Manufacturing Practices” en verwijst naar de algemene richtlijnen en normen die worden toegepast in de voedingsmiddelenindustrie om de voedselveiligheid en kwaliteit te waarborgen.

Het gebruik van antibacteriƫle coatings in de voedingsmiddelenindustrie kan een aanvullende maatregel zijn om de groei en verspreiding van bacteriƫn op oppervlakken en apparatuur te verminderen. Deze coatings kunnen helpen bij het handhaven van een schone en hygiƫnische productieomgeving.

Hoewel er geen specifieke GMP-richtlijnen zijn die zich uitsluitend richten op antibacteriƫle coatings, zijn er verschillende GMP-principes die van toepassing zijn op het gebruik ervan. Enkele relevante principes zijn:

  1. Hygiƫnepraktijken: GMP vereist dat voedselverwerkingsfaciliteiten schone en hygiƫnische omstandigheden handhaven. Het gebruik van antibacteriƫle coatings kan helpen bij het handhaven van deze hygiƫne door het verminderen van de bacteriƫle belasting op oppervlakken.
  2. Reiniging en sanering: GMP vereist regelmatige reiniging en sanering van de productieomgeving. Het is belangrijk om te begrijpen dat antibacteriƫle coatings geen vervanging zijn voor de juiste reinigingsprocedures, maar eerder een aanvullende maatregel om de hygiƫne te verbeteren.
  3. Materialen en apparatuur: GMP vereist dat alle materialen en apparatuur die in contact komen met voedsel veilig en geschikt zijn. Als antibacteriƫle coatings worden gebruikt, moeten deze coatings voldoen aan de relevante voedselcontactmaterialenregelgeving en geschikt zijn voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie.

Bij het implementeren van antibacteriƫle coatings in overeenstemming met GMP-richtlijnen is het raadzaam om te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving, specifieke productvoorschriften en fabrikantspecificaties. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig onderhoud en controle uit te voeren om de effectiviteit van de coatings te waarborgen.

Het is altijd aan te raden om contact op te nemen met onze technische adviseurs voor een specifiek advies voor uw locatie.

Gerelateerde artikelen